понеделник, 6 март 2017 г.

Отключване (jailbreak) на Kindle 4 и 5

Отключването, или "jailbreak" на английски език, е процедура, която подготвя Kindle за модификации, които по принцип не са предвидени от производителя Amazon. Примери за такива модификации са:

  • локализация на интерфейса на език, за който производителят не си е направил труда – например български език;
  • кирилизация на клавиатурата;
  • инсталиране на допълнителни приложения (като Читанка за Kindle), които Amazon не би допуснал до книжарницата Kindle Store. А и малкото приложения, които все пак някога са допускани, са налични само за ограничен списък държави, в който България не фигурира.

Самото отключване не променя нищо по системата или съдържанието на Kindle. Специално за Kindle 4 и 5, отключването копира един-единствен файл, който позволява инсталирането на модификации, които не са цифрово подписани от производителя. Няма странични ефекти върху скоростта или стабилността на устройството, или върху живота на батерията.

Все пак, трябва да се има предвид, че отключването създава риск след това да инсталирате неподходяща модификация, която може сериозно да наруши работата на устройството и дори да го направи неизползваемо.

Казано накратко, отключването е първата стъпка към по-смелите настройки на Вашия Kindle – тези отвъд "Ръководството на потребителя".

Тази статия описва процедурата по отключване на Kindle 4 и 5.

Подготовка


Преди всичко, уверете се, че Вашето устройство е действително Kindle 4 или 5.

И двата модела са с хардуерни бутони, но са без цяла хардуерна клавиатура като по-старите модели. Нямат сензорен екран или вградено осветление на екрана. Номерът на модела, който ще намерите на гърба на устройството трябва да е D01100. Двата модела използват едно и също поколение на фърмуера – версия 4.x.

Разликата между двата модела е, че Kindle 4 е в графитен цвят и произведен през 2011 г., докато Kindle 5 е в черен цвят и произведен през 2012 г.

Вашето устройство трябва да изглежда като някое от двете, показани по-долу.


Ако това не е Вашия Kindle, това означава, че не четете правилната статия. Проверете статиите за отключване на други модели на Kindle:


След като вече сте сигурни, че четете правилната статия за правилното устройство, следва да се уверите, че фърмуерът на Вашия Kindle е последната версия – 4.1.3. Версията може да видите като влезете в меню Настройки/Settings и погледнете в долния десен ъгъл на екрана.

В случай, че версията на фърмуера е по-стара, силно препоръчвам да я обновите до последната. Отключването най-вероятно ще работи безпроблемно и на по-стари версии, но ако вбъдеще решите да обновите фърмуера, то преди това ще трябва да премахнете всички направени модификации. Затова, с цел да избегнете излишни главоболия, най-добре е да обновите фърмуера до последната версия преди отключването.

Информация за обновяването на фърмуера може да намерите на сайта на Amazon: https://www.amazon.com/gp/help/customer/display.html?nodeId=200774090

Процедура за отключване


И така, след всички приготовления вече може започнете със същинското отключване на устройството.
  1. Свалете ZIP файла от https://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=191158
  2. Включете Kindle в режим на USB диск към компютъра.
  3. Разархивирайте ZIP файла и копирайте файловете data.tar.gz и ENABLE_DIAGS, както и папката diagnostic_logs. Всички те трябва да се копират в главната папка на USB диска.
  4. Извадете Kindle като USB диск от компютъра, т.нар. "safe remove".
  5. Извадете USB кабела от Kindle.
  6. Рестартирайте Kindle: Menu -> Settings -> Menu -> Restart
  7. Когато устройството се рестартира в режим на диагностика, използвайте навигационния бутон, за да изберете "D) Exit, Reboot or Disable Diags".
  8. Изберете "R) Reboot System".
  9. На въпроса "Are you sure?" и при избрано  "Q) To Continue", потвърдете като натиснете стрелка "наляво" на навигационния бутон.
  10. Изчакайте 20 секунди. За момент ще видите екрана "Jailbreak", след което устройството ще се рестартира нормално.
  11. След рестартирането ще намерите нов документ със заглавие "You are Jailbroken", което е индикация, че отключването е успешно. Може да изтриете този документ.
Успех!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...